Nyt / Katri Metso: Ole sellainen kuin olet

Syyskuussa olet lähdössä Kanadaan siskosi Freshair Kauneuskeskuksen kampaamoyrittäjän Kati Metson assistentiksi. Hänet on kutsuttu jälleen kansainvälisille muoti- ja kauneusviikoille edustamaan Suomea. Mitä odotat tältä matkalta ja onko sinulle buukattu sinne artistiesiintymistä?

Katri Metso: – Minulla ei ole paineita laulamisen suhteen, koska se ei ole ainoa asia mitä teen työkseni. Olen antanut itselleni vapauden katsoa miten pitkälle pääsen ja laulaa niin kauan kun sitä riittää. Kuva: Ari Myllymäki.

– Olen suunnitellut maskeeraukset edellisilläkin kerroilla, mutta nyt pääsen vihdoin itse paikanpäälle katsomaan ja tekemään ne henkilökohtaisesti. Myös artistiesiintyminen tapahtumaan on buukattu, ja nyt mietitään kovasti sopivaa biisiä.

Sinulta ilmestyi hiljan uusi single nimeltä Ihmenaisii nimekkään tekijäjoukon kanssa. Kappaleen sanoma?

– Katso peiliin ja näe, että olet kaunis. Pointtina on se, että me kaikki tarvitaan muistutusta siitä, että jokainen riittää sellaisena kuin on. En ole sanomaltaan vastaavanlaisiin lauluihin törmännyt viime aikoina. Kun kappaleen sanat tulivat Sana Mustoselta eteeni, nappasin ne heti. Kappale seuraa aikaisempaa Fenix– ja Aitio-teemoja.

Biisissä lauletaan: Olet maistanut elämää. Siitä arpia jää. Millaista elämää olet itse saanut maistaa, ja toivottavasti ilman ainakaan syviä arpia?

– Kaikki on suhteellista. Arpien ei välttämättä tarvitse olla niin syviä, tai vaikka olisivatkin, positiivisuudella mennään eteenpäin niin kuin laulussakin muistutetaan. Itse olen päässyt ainakin toistaiseksi pienillä arvilla, mutta olen nähnyt ympärilläni paljon rankkaakin juttua, ja myötäelänyt niissä mukana.

Mistä laulaminen aikoinaan alkoi?

– Karaokesta. Olin ravintolassa töissä, missä laulettiin karaokea. Aloin vetää sitä ja kun uskalsin, laulaa itsekin. Siitä seurasi karaokekisoja, laulutunteja ja keikalle pyyntöjä. 2005 Aloin laulaa DCX-nimisessä bändissä, jonka kanssa kierrettiin neljä vuotta. Seuraavaksi osallistuin äidin ehdotuksesta iskelmäartistikisaan, tulin toiseksi parhaana naisena ja sain levy-yhtiön kautta radiobiisejä. Siitä minun soolourani käynnistyi.

Et aloittanut artistitietäsi perinteisesti humpalla, vaan modernilla iskelmällä. Tietoinen valinta?

– Tietyllä tavalla kyllä. Väyliä päästä esille ei juuri ole – kun en ymmärrä tangoista hönkäsenpöläystä – joten iskelmäartistikisa oli minulle helppo ja varma valinta.

Jotkut artistit harmittelevat, että levy-yhtiö painostaa heidät tietynlaiseen musaan, vaikka oma valinta olisi toisenlainen. Oletko saanut valita itse musasi?

Suurimmaksi osaksi kyllä olen. Olen hirveän onnekas myös siinä, että iskelmäartistikisan kautta tutustuin mahtaviin tekijöihin, kuten muun muassa Petri Munckiin ja Lasse Wikmaniin. Olisi hienoa osata itse tehdä musiikkia, mutta luotan biisintekijöihin. Laulamisessa on ihan tarpeeksi tekemistä minulle.

Tulevaisuuden musahaaveet?

– Toivon, että saisin biisini soimaan radioon, että ne saisivat suuremman yleisön kuuluvuutta. Kilpailu on kovaa. Olen aina sanonut, että tehdään biisi ja katsotaan mitä tapahtuu, sitten tehdään seuraava ja taas katsotaan, mitä tapahtuu ja niin pois päin. Tätä hommaa ei kannata lähteä ollenkaan tekemään, jos pelkää kilpailua. Sitä on aina ollut ja tulee olemaan.

Olet keikkaillut ympäri maata yli kymmenen vuotta, ja jalat ovat edelleen maassa. Miten ne pysyvät siellä?

– Kun tekee myös niin sanottua ”oikeaa työtä”. Olen töissä Katin liikkeessä ja käyn Tampereen ilmaisutaidon erityislukiossa opettamassa maskeerausta. Åystyn työni ohessa tekemään lauluhommia ajatuksella tehdään, jos niitä on ja ei tehdä, jos niitä ei tule.

Laulat ihmenaisista. Olet itse sitä, ja koko teidän siskoviisikko. Mitä luovuustippoja teidän tuttipulloihin on pienenä tiputettu?

– En todellakaan tiedä, täytyy kysyä äidiltä. Äiti on aina laulanut korvan juuressa ja isäni isä oli musikaalinen, soitti kuulema haitaria ja huuliharppua. Myös yrittäjyyttä on lähipiirissä, ja olemme kaikki siskokset yrittäjähenkisiä enemmän tai vähemmän. Itse olen mennyt sen mukaan mihin nenä on vienyt.

Katri, yllätät jokaisella tapaamisella tyylikkäillä kampauksellasi ja meikilläsi. Kuka ne taikoo?

– Olen ollut kymmenen vuotta kampaajana ja 16 vuotta maskeeraajana, mikä oli ensimmäinen ammattini. Olen tottunut laittamaan itseni. Se on iso apu myös musahommissa: et ole riippuvainen kenestäkään ja laittautunut sillä tyylillä, mitä kulloinkin haluat ja sillä ajalla, mitä milloinkin on käytettävissä.

Katri Metso on ihastuttava tamperelainen laulaja,
joka on keikkaillut jo yli kymmenen vuotta ympäri Suomea.
Katri osaa laulaa hempeästi ja hiljaa, sekä korkealta ja kovaa.
Katri keikkailee viiden hengen Katri Metso bilebändillä tai Duona!

IHMENAISII 24.5.2017